Barcelona / Bezienswaardigheden / Park Güell

Park Güell Barcelona

Gaudi's Parc Guell bezoeken in Barcelona & Tickets Gaudi park

Park Güell Barcelona

Park Güell in Barcelona bezoeken? Alle informatie over het bezoeken van Gaudís park; tickets, prijzen, metro en openingstijden van het beroemde park in Barcelona ontworpen door Antoni Gaudí.

Park Güell Barcelona - Tickets & Info

Adres Carrer d'Olot Barcelona
Metro Metrohalte L3 Lesseps (15 minuten lopen) of L3 Vallcarca (15 minuten lopen; steile route bergop, maar met roltrappen). Meer info bereikbaarheid van het park onderaan deze pagina.
Tickets
 • Tickets € 13,50 (Reserveer online)
 • Onder 6 jaar gratis toegang / 7 - 12 jaar en 65+ € 9,33
 • Onderdeel van de populaire Barcelona Pass
 • Voordelige Gaudi-bundel: o.a. Park Güell + Sagrada Familia € 59,00 (Reserveer online)
 • Tour met gids (Engels), vanaf € 22,10 (Reserveer online)
 • Meer dan 9 personen? Klik hier voor assistentie bij een groepsboeking

Boek nu

Tip 1: Elk half uur mogen slechts 400 mensen Park Güell bezoeken. In het hoogseizoen leidt dit tot lange wachttijden en is het noodzakelijk tickets vooraf te kopen. Betaal een minieme toeslag en maak uw bezoek een stuk makkelijker! (Reserveer uw tickets)

Tip 2: Koop de populaire Barcelona Pass: Met deze kaart heeft u alle tickets voor uw stedentrip:
 • Tickets Park Guell + Tickets La Sagrada Familia
 • Hop-on-hop-off bus + kortingen op tours, musea en transport
 • Lees hier meer over de Barcelona City Pass
Tijden Dagelijks geopend van 9:30 - 20:30 uur (zomer) en 9:30 - 18:30 uur (winter)
Let op Park Güell is niet meer gratis te bezoeken. Elk half uur worden maximaal 400 bezoekers toegelaten.

Park Güell & Gaudi

Park Güell is het beroemde stadspark met de mozaïeken en de salamander in het stadsdeel Gràcia van Barcelona en zeker een van de belangrijkste bezienswaardigheden qua bezoekersaantallen en architectuur van Barcelona. Park Güell is een stadspark met een oppervlakte van 15 hectare. Lees verder over de achtergrond en toegang tot dit wereldberoemde en sprookjesachtige park van Gaudi:

Geschiedenis van een bijzonder stadspark

In 1900 gaf Eusebi Güell, een lid van een rijke en adellijke familie uit Barcelona, aan Antoni Gaudí de opdracht voor het aanleggen van een luxe woonpark op een braakliggend stuk land in het noordoostelijke deel van Barcelona. De opdracht was simpel, alleen een zesde deel van het groene gebied op de heuvel mocht bebouwd worden met 60 woningen. Antoni Gaudí nam deze opdracht met beide handen aan, omdat het hem in staat stelde zijn ideeën over een op de natuur geïnspireerde architectuur vorm te geven. Dit leidde onder meer in het park tot uit het gesteente groeiende pergola's, harmonieus in het landschap geïntegreerde wandelpaden en de wereldberoemde golvende en kleurrijke mozaïeken. Met zijn ontwerpen wilde Gaudí als architect de alomtegenwoordigheid van God naar voren brengen in het Park Güell. Gaudi wilde de typisch Britse stijl van woonwijken herscheppen, vandaar de Engelse naam 'Park' in de naam Park Güell.

parc guell barcelona bezoeken en tickets
Parc Güell
Park Güell

Het park met de salamander en mozaïeken

Markante onderdelen van Park Guell zijn de ingang met portiersloge en portierswoning, het hek, de zuilengalerij, de dubbele trap met salamander (ook wel als Draak betiteld) en de enorme, golvende zitbank met mozaïeken. Zowel de zitbank als Salamander bestaan uit ontelbare hoeveelheden mozaïekstukjes. Oorspronkelijk was het Parque Güell bedoeld als woonwijk. Dit werd geen succes: er werden maar twee huizen verkocht en gebouwd. Het Guell-park is in een periode van 14 jaar gerealiseerd en sinds 1984 staat dit stadspark op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het stadspark werd na de dood van Eusebi Güell in 1922 geschonken aan de gemeenteraad van Barcelona.

Een bijzondere bezienswaardigheid in het Park Güell is het Casa Museu Gaudí; dit is het huis waar Antoni Gaudí zijn laatste 20 jaar doorbracht. Niet alleen heeft hij dit huis ontworpen, maar geeft via het museum ook meer inzicht in het leven en de werkwijze van Gaudi. Hier zult u speciale tickets voor moeten kopen en hebt u geen entreetickets voor het park voor nodig.

Is Park Guell gratis te bezoeken?

Helaas, sinds november 2013 is het Park Güell niet meer gratis en moet u tickets kopen om Park Güell te kunnen bezoeken. Dit is voor slechts 10% van het totale parkoppervlakte, oftewel het bekendste deel met de salamander en de mozaïeken bankjes. De rest van het parkgebied is gratis te bezoeken en kunt u toch een korte indruk krijgen van het stadspark of genieten van een mooi uitzicht over de stad Barcelona zoals de Sagrada Familia van Antoni Gaudí, de heuvel van de Montjuïc of de opvallende Torre Agbar.

Park Guell tickets kopen?

Om zeker te zijn dat u op uw gewenste tijd het wereldberoemde park kunt bezoeken is het (zeker in hoogseizoen) sterk aan te raden tickets vooraf te kopen; slechts 400 bezoekers worden per uur toegelaten, wat tot gigantische wachttijden kan leiden. Koop uw Park Guell tickets altijd vooraf online want deze bezienswaardigheid mag niet ontbreken tijdens uw stedentrip Barcelona!

Betaalde deel Park Güell

Entree van het park

De hoofdingang en entree van Parque Güell ligt aan de zuidelijke zijde van het park. Aan beide zijdes van de ijzeren poort (afkomstig van Casa Vicens) staat een portierswoning (1901 - 1903). Beide woningen worden gekenmerkt door de mooie daken, mede bedekt met de typische mozaïeken. De rechter portierswoning is te bezichtigen en bevat een kleine tentoonstelling van het historische MUHBA museum.

parque guell ticketsDe ingang van Park Güell
Tickets park guelDe salamander van Gaudi's park Güell

De salamander / draak

Na de entree valt meteen de dubbele drakentrap op. Deze draak of salamander bestaande uit de vele mozaïeken is waarschijnlijk het meest gefotografeerde onderdeel van Gaudi's park. Verder is halverwege de trap het embleem van Catalonië te vinden en boven de salamaner staat een driepootstatief dat gevormd wordt door drie slangen.

Sala Hipostila

De grote entree komt uiteindelijk uit bij de zogenaamde 'hypostyle'-kamer. Deze overkapping bevat totaal 86 kolommen en was oorspronkelijk bedoeld als een overdekte marktplaats en geeft de entree van het park een formele uitstraling.

Het plafond van Sala Hipòstila bestaat uit kleine koepels welke wederom versierd zijn met de mozaïeken. Deze sierlijke binnenwelvingen zijn gemaakt met tegelscherven door de kunstenaar Josep Maria Jujol.

parque guell ticketsDetails in Sala Hipostila
Tickets park guelMozaïeken bankjes van Park Güell

Mozaïeken bankjes van Park Güell

Wanneer u de trappen in Park Güell verder naar boven volgt, komt u boven de hypostyle-kamer uit bij het Griekse theater, ook wel Plaça de la Natura genaamd of Natuurtheater. Destijds was dit bedoeld voor openluchttheaterstukken, die u vanaf de golvende mozaïekbankjes kon bekijken. De bankjes vormen een ballustrade rondom dit plein, vanaf waar u een schitterend uitzicht hebt over de stad Barcelona. De bankjes van het park zijn een ontwerp van Josep Maria Jujol.

Gratis deel Park Güell

Aan de oostzijde van het Griekse theater treft u de school Baldiri Reixac. Dit was vroeger het herenhuis Casa Larrard, waarin Eusebi Güell met zijn familie zelf woonde tot zijn dood. Na de verkoop in 1922 van Casa Larrard werd dit omgebouwd tot een school welke werd ingehuldigd in 1931 toen het park publiek werd.

Oostenrijkse tuinen van Park Güell

De 'Oostenrijke tuinen' waren oorspronkelijk bedoeld als stukjes grond die met huizen bebouwd konden worden. Nadat Park Güell een openbaar park werd door de schenking van Güell, werd dit deel eerst een gemeentelijke plantenkwekerij. In 1977 kreeg het park een donatie van bomen uit Oostenrijk. Deze tuinen 'Jardins d’Àustria' zijn een deel van het park waar u heerlijk gratis doorheen kunt wandelen. Door het park lopen ook verschillende viaducten om de huizen van water te voorzien.

In de 'Oostenrijkse tuinen' zijn destijds slechts twee woningen gerealiseerd:

gaudi park barcelonaOostenrijkse tuinen in Park Güell
gaudi park barcelonaCasa Trias
Casa Museu Gaudi bezoekenCasa Museu Gaudi

Casa Trias

De witte woning Casa Trias van advocaat Martí Trias i Domènech en ontworpen door architect Juli Batllevel. De advocaat was de eerste die een stuk land kocht om te bebouwen. Het was de bedoeling dat velen zijn voorbeeld zouden volgen, maar helaas... De woning is niet te bezichtigen.

Casa Museu Gaudi

Een modelwoning ontworpen door Francesc Berenguer en de woning werd gekocht door Antoni Gaudí en zijn familie. Hij heeft hier bijna 20 jaar gewoond in zijn eigen ontworpen stadspark Guell. Tegenwoordig is in dit huis het 'Casa Museu Gaudi' gevestigd, een museum waar u tegen betaling een kijkje in het leven en de geschiedenis van Gaudi kunt nemen. Het museum is te bezoeken zonder tickets voor het betaalde deel van het park te kopen.

Video: Parc Güell bezoeken

Via onderstaande video een impressie van een bezoek aan dit bijzondere stadspark. Een leuke tip vlakbij de ingang van het park is het bezoeken van de Gaudi Experience. In deze 4D film wordt u op fascinerende wijze meegenomen in de gedachtenwereld van Antoni Gaudí. De film duurt slechts een kwartier en is eenvoudig te combineren met een bezoek aan deze highlight van Barcelona.


Hoe bereik je Parc Güell in Barcelona (Metro)?

Parque Güell ligt op enige afstand van alle andere bezienswaardigheden in Barcelona. Verwacht niet dat u even van de Ramblas of de Sagrada Familia naar dit park wandelt. De meeste voor de hand liggende manier is per metro en dan een wandeling van 15 minuten. U heeft drie mogelijke haltes:

 • Neem metrolijn 3 en dan halte 'Vallcarca'. Vanaf deze metrohalte volgt u eerst 200 meter de Avinguda de Valcarca. Vervolgens slaat u linkaf en treft u een weg 'Carrer de les Medes'. Dit is een steile weg, maar op de steilste stukken zijn roltrappen geplaatst. U bereikt dan de westelijke zijde van het park, waar u eerst een stuk door het park loopt en uiteindelijk bij het betaalde gedeelte aan komt. Tijdens de hele route is 'Parc Güell' aangegeven op de borden.
 • Neem metrolijn 3 en dan halte 'Lesseps'. U wandelt eerst 600 meter over de 'Travessera de Dalt', waarna u linksaf slaat naar de 'Carrer de Larard'. Hier zult u 500 meter een steile heuvel moeten oplopen en komt u uit bij de hoofdingang van het park. Onderweg komt u ook langs de Gaudi Experience.
 • Neem metrolijn 5 en stap uit bij de halte 'El Coll La Teixonera'. Dit is een redelijk nieuwe halte en bij deze halte stapt u uit op de heuvel El Coll (Neem de uitgang Carrer Beat Almato). Neem achtereenvolgens de Carrer del Santuari, sla rechtsaf naar de Camí de Can Morá (middelste van de drie straten). Volg de bordjes en u nadert nu Park Guell van de hoger gelegen achterzijde en zult voornamelijk moeten afdalen. Verder liggen de Bunkers del Carmel in de buurt van deze halte; het mooiste uitzichtspunt van heel Barcelona.

Bent u slecht ter been kunt u beter een taxi nemen. Een andere optie is het nemen van buslijn 24 en 92 vanaf Plaça de Catalunya die vlakbij het park stoppen. Door de steile ligging is het Park Güell niet handig per fiets te bereiken.

Officiële website: https://parkguell.cat

FAQ Parc Guell bezoeken

Hoe koop je tickets voor Park Güell?

Een deel van Park Güell in gratis te bezoeken, echter het bekendste en mooiste gedeelte met de mozaïeken bankjes en salamander is alleen te bezoeken wanneer u over tickets beschikt. Deze kunt u eenvoudig online reserveren.

Is het vereist tickets online te reserveren?

Ja en nee; in het laagseizoen zult u bij de kassa entreekaarten kunnen kopen voor een tijdslot, waarbij u niet lang zult hoeven te wachten. In het hoogseizoen zijn tickets voor dezelfde dag hoogstwaarschijnlijk al uitverkocht. Daarom is het aanbevolen vooraf tickets te reserveren, waarmee u lange wachttijden kunt voorkomen.

Mag je afwijken van het tijdslot?

Nee, het is belangrijk dat u bij de entree arriveert tijdens uw geboekte tijdslot. Wanneer u uw tijdslot mist zal het park u vrijwel zeker niet meer binnen laten.

Hoe kom je bij het park?

Park Güell ligt helaas niet direct naast een metrostation. Vanaf metrostations Lesseps en Vallcarca bent u snel een kwartier aan het lopen om de entree van Park Güell te bereiken. Lees meer over de mogelijkheden en bereikbaarheid van Park Güell.

barcelona Gaud's park guell
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.38%) 12 reviews
17 november 2022 Chantal: "Fantastische stedentrip Barcelona gehad door de goede tips over de activiteiten, bezienswaardigheden en wat te doen in Barcelona stad."