Barcelona / Bezienswaardigheden / Hospital de Sant Pau

Hospital de Sant Pau Barcelona

Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau - oude ziekenhuis Barcelona

Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau Barcelona

Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau in Barcelona, ook wel "Hospital de la Santa Creu", het oude ziekenhuis waar Antoni Gaudí is overleden, Sant pau Recinte Modernista.

Info Hospital de Sant Pau

Adres Carrer de Sant Antoni Maria Claret 167 Barcelona
Metro Metrohalte Hospital de Sant Pau (Lijn 4)
Tickets Reserveer online
Openingstijden

Openingstijden zelfstandig bezoeken Hospital de Sant Pau:

  • Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 uur tot 14:30 uur
  • Weekends en feestdagen: 10:00 tot 17:00
  • Het ziekenhuis is op maandagen en 25 december gesloten

Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau

Het Hospital de Sant Pau ('Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau') (In het Nederlands: ziekenhuis van het Heilig Kruis en de Heilige Paulus) is ontworpen door de architect Lluís Domènech i Montaner. Het ziekenhuis is één van de belangrijkste voorbeelden van het Modernisme català, de Catalaanse variant van de Art Nouveau / Jugendstil beweging. Met zijn hoofdgebouw en vele paviljoenen is het Hospital de Santa Creu het grootste complex van de Catalaanse modernistische architectuur.

In 1997 werd het oude ziekenhuis van Hospital de Sant Pau samen met Palau de la Música Catalana (eveneens door Lluís Domènech i Montaner ontworpen) door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Enkele jaren geleden heeft het oude ziekenhuis een enorme renovatie ondergaan en is het mogelijk zelfstandig dit bijzondere complex te bezoeken. Het Hospital de Sant Pau is niet enorm toeristisch en vanwege zijn schitterende Art Nouveau bouwstijl met veel keramiek en beelden een van mijn persoonlijke hoogtepunten van Barcelona.

Hospital de Sant Pau Barcelona
Hospital de Sant Pau

Geschiedenis Hospital de Sant Pau

Het Hospital de Santa Creu kent zijn oorsprong in het jaar 1401, door een fusie van de zes toenmalige ziekenhuizen van Barcelona. Eind 19e eeuw was Barcelona enorm gegroeid en de ontwikkelingen van de medische wetenschap eisten modernere faciliteiten. Daarom werd besloten net buiten de stad een enorm ziekenhuiscomplex te laten bouwen, gefinancierd met een donatie van de bankier Pau Gil. De bouw begon in 1902 en zou 28 jaar duren tot het openingsjaar 1930. Het symmetrische complex bestond uit maar liefst 27 gebouwen, waarvan 16 in modernistische stijl. Elk paviljoen kreeg zijn eigen medische specialiteit, met onder het complex een gangenstelsel van ruim een kilometer om eenvoudig de paviljoens te bereiken. De bouwstijl en centrale tuinen van het ziekenhuis moesten een optimistische sfeer opwekken, zodat het herstel van de patiënt versneld zou worden.

Hospital de Sant Pau Barcelona
Hospital de Sant Pau

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Om de wil van de mecenas te respecteren, werd de naam Pau toegevoegd aan de naam van het ziekenhuis, dat sindsdien het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ging heten. Tegenwoordig is het vooral bekend onder de naam Hospital de Sant Pau. Antoni Gaudí (Bekend als architect van o.a. de Sagrada Familia en Park Guell) overleed hier in 1926, nadat hij een paar dagen eerder in de stad door een tram was aangereden.

Rondleiding Hospital de Sant Pau

Tijdens uw bezoek aan Sant Pau kunt u er voor kiezen zelfstandig rond te lopen door het oude ziekenhuis. Tickets zijn eenvoudig vooraf te regelen.

Indien u kiest voor de rondleiding met gids duurt deze een uur en bezoekt diverse delen van het complex en de tuinen. U krijgt alle ins en outs te horen van de geschiedenis van het ziekenhuis. Aangezien het ziekenhuis onder reconstructie is zijn bepaalde delen mogelijk niet te bezichtigen. De tour komt langs het Sant Rafael Pavilioen waar tentoonstellingen zijn over de geschiedenis van het ziekenhuis en de restauratie; dit is tevens de enige gerestaureerde slaapzaal. Daarna zal de hoofdfacade bezocht worden, waarbij het huidige gebruik van het complex zal worden toegelicht. Als afsluiting zal de kerk van Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau bezocht worden.

Locatie Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau Barcelona

De hoofdingang van Hospital de Sant Pau ligt in de wijk Eixample en bevindt zich vier huizenblokken van de Sagrada Familia. Ideaal om beide bezienswaardigheden samen te combineren tijdens uw stedentrip Barcelona. Wanneer u met de metro komt is halte 'Sant Pau' van metrolijn 4 de dichtstbij gelegen halte.

barcelona Hospital de la Santa Creu
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.38%) 12 reviews
15 januari 2023 : "Fantastische stedentrip Barcelona gehad door de goede tips over de activiteiten, bezienswaardigheden en wat te doen in Barcelona stad."