Barcelona / Bezienswaardigheden / Werken van Gaudi

Gebouwen van Gaudi in Barcelona

Overzicht 10 gebouwen ontworpen door Antoni Gaudí in Barcelona

Werken van Gaudi Antoni Gaudí

Antoni Gaudí

Wie Barcelona hoort denkt meteen aan Antoni Gaudí. Antoni Gaudí i Cornet (1852 - 1926) was een architect wiens werk viel onder het Catalaans modernisme (In het buitenland bekend onder Art Nouveau of Jugendstil). Geboren in Reus als zoon van een kopersmid ging hij in Barcelona architectuur studeren. Op 7 juni 1926 overleed Gaudi op 73-jarige leeftijd in het Hospital de Sant Pau, nadat hij door een tram was aangereden. Hij werd daarna begraven in de crypte van de Sagrada Familia.

Behalve de Sagrada Familia en Park Guell heeft Gaudi nog vele andere gebouwen in Barcelona ontworpen. Veel bouwwerken werden in opdracht gemaakt van Eusebi Güell; een rijke textielmagnaat en tevens geworden tot een van zijn betere vrienden. Al deze bouwwerken zijn stuk voor stuk voor de architectuur-liefhebber een bezoek meer dan waard.

Overzicht gebouwen Gaudi in Barcelona

Park Guell

Park Güell

(1900 - 1914) Het populaire Park Güell met zijn salamander en de mozaïeken bankjes werd gebouwd in opdracht van Eusebi Güell. Bedoeld als een luxe woonpark werden slechts enkele huizen verkocht, waaronder Gaudi's eigen woonhuis waar tegenwoordig Casa Museu Gaudi zit. Voor het bezoeken van het park is het noodzakelijk vooraf tickets te kopen.

Casa Batllo

Casa Batlló

(1904 - 1906) Josep Batlló i Casanovas gaf Gaudi de opdracht voor de bouw van een appartementencomplex aan de Passeig de Gràcia. Niets in het gebouw is hoekig, maar golvend. Het dak vol met mozaîeken stelt de rug van een draak voor. Een van de mooiste UNESCO gebouwen van Gaudi om te bezoeken.

Casa Mila

Casa Mila - La Pedrera

(1906 - 1910) Dit appartementencomplex aan de Passeig de Gràcia is een van de bekendste gebouwen van Gaudi en staat op de UNESCO lijst. Vanwege het uiterlijk wordt het gebouw zonder rechte vormen ook wel 'La Pedrera' genoemd, oftewel de steengroeve. Met name het dakterras is een graag gefotografeerde plek.

Palau Güell

Palau Güell

(1886 - 1890) Vlakbij de Ramblas liet Eusebi Güell een groot en donker woonpaleis bouwen voor zijn gezin. De decoraties mogen zeer bijzonder genoemd worden, het dak (zie foto) heeft een spectaculaire lichtval en het dakterras wordt gekenmerkd door mozaïeken schoorstenen. Dit UNESCO gebouw is het bezoeken meer dan waard en minder druk bezocht dan andere werken.

Gaudi's crypte

Gaudi's crypte (Colonia Güell)

(1908 - 1914) Op 23 kilometer van Barcelona liet Eusebi Güell zijn Colonia Güell bouwen; een gemeenschap voor de medewerkers van zijn daar gevestigde textielfabriek. Hij gaf Antoni Gaudí de opdracht voor het ontwerpen van een kerk. Helaas werd de kerk door geldgebrek nooit afgebouwd en hield het op met Gaudi's crypte, welke meer dan een bezoek waard is.

Casa Vicens Barcelona

Casa Vicens

(1883 - 1889) Casa Vicens was het eerste belangrijke ontwerp van Gaudi en staat dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het kleurrijke gebouw ligt in de wijk Gràcia (Carrer de les Carolines 24) en werd gebouwd voor de effectenmakelaar Manuel Vicens i Montaner. Het gebouw is een mix van Spaanse en mudejarstijl en bekleedt met veel keramiek tegels. Sinds kort is het mogelijk Casa Vicens te bezoeken.

Finca Guell van Gaudi

Finca Güell

(1884 - 1887) Oorspronkelijk was Finca Güell het luxe vakantiehuis van de familie Güell op een groot perceel net buiten Barcelona (aan de Av. de Pedralbes 7). Gaudi ontwierp hier o.a. de stallen, de twee wachtershuisjes en de smeedijzeren entreepoort met de mytische draak. Van het landgoed is nauwelijks nog wat over, maar de entree en een klein deel van oude tuin zijn nog te bezoeken. De entree is 5 euro en is dagelijks geopend van 10:00 - 16:00. Veel toeristen vinden een bezoek aan Finca Güell tegenvallen.

Casa Calvet gaudi

Casa Calvet

(1898 - 1900) Casa Calvet ligt in de wijk Eixample (Carrer de Casp) en werd gebouwd voor de textielmagnaat Andreu Calvet, die het gebruikte als woonhuis en commercieel pand. Het is een van de minst opvallende gebouwen van Gaudi in Barcelona en wijkt in stijl (meer symmetrie en herhaling) af van de kenmerkende bouwstijl van Gaudi. Casa Calvet huisvest tegenwoordig een zeer goed restaurant en is zonder restaurantbezoek niet te bezichtigen.

Bellesguard gaudi

Torre Bellesguard

(1900-1909) Aan de voet van de Tibidabo berg staat het herenhuis 'Torre Bellesguard', ook wel Casa Figueras genoemd. De residentie heeft een gotische Catalaanse stijl met modernistische elementen en had een mooi uitzicht ('Bell esguard') op de stad. Dit natuurstenen gebouw met een kasteelachtig uiterlijk is te bezoeken voor 9 euro met een audioguide. Dinsdag t/m zondag van 10:00 - 15:00 uur. Ticket website.

Nog meer Gaudi in Barcelona?

lantaarnpaal gaudiOp tal van manieren zult u Gaudi tegenkomen in Barcelona, bijvoorbeeld:
  • Op Plaça Reial treft u een lantaarnpaal aan ontworpen door Gaudi (zie foto). Dit was zijn eerste opdracht voor de stad Barcelona.
  • Vlakbij de ingang van Park Güell treft u de Gaudi Experience; deze 4D belevenis neemt u op ludieke wijze mee door het levenswerk van Gaudi. Leuk voor jong en oud.
  • Bezoek het modernistische ziekenhuis 'Hospital de Sant Pau'; in dit schitterende complex is Gaudi overleden.
  • Gaudi Exhibition Center: Deze recent geopende tentoonstelling naast de kathedraal presenteert het fascinerende werk van de grote architect Antoni Gaudí door middel van 22 audivisuele presentaties, multimedia ruimtes en technologische hulpmiddelen. De tentoonstelling ‘Walking with Gaudi’ toont een grote collectie van unieke stukken, alsmede modellen, voorwerpen en documenten van deze modernistische architect. Dit nieuwe concept van tentoonstellingen leert u het leven van Gaudi beter begrijpen net als zijn revolutionaire idee van bouwen.
Gaudi in Barcelona
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.38%) 12 reviews
15 januari 2023 : "Fantastische stedentrip Barcelona gehad door de goede tips over de activiteiten, bezienswaardigheden en wat te doen in Barcelona stad."