Barcelona / Bezienswaardigheden / Montserrat

Montserrat bezoeken in Spanje

Klooster van Montserrat bij Barcelona bezoeken? - Tours & Tickets

Montserrat excursie

Info tandradbaan, tickets en tours voor het bezoeken of een excursie naar het klooster (abdij) op de berg Montserrat nabij Barcelona, Spanje.

Info & Tickets Monasterio de Montserrat bezoeken

Bereikbaarheid U heeft een aantal mogelijkheden om Montserrat te bereiken:
 • Met de auto: Een stukje van het klooster boven op de berg ligt een parkeerplaats. Parkeerplaatsen zijn echter beperkt en kosten 6,50 € per dag.
 • Vanaf Monistrol de Montserrat per tandradbaan ('Sant Joan'): De Montserrat’s Cremallera is een tandradbaan die u in ongeveer 15 minuten naar het klooster brengt, 13,50 € retour. U kunt gratis parkeren bij het station.
 • Vanaf Monistrol de Montserrat per kabelbaan (Aeri): met 1350 meter en een reistijd van 5 minuten de snelste manier, kosten 13,00 € retour. De kabelbaan gaat ongeveer elk kwartier en u kunt hier gratis parkeren (kabelbaan tickets reserveren)
 • Vanuit Barcelona per trein: FGC (Ferrocarrils de la Generalitat) treinen naar Monistrol de Montserrat vertrekken elk uur vanaf 08.36 uur vanaf station Barcelona-Plaça Espanya. De reistijd is ruim een uur en u kunt dan overstappen naar de bovengenoemde kabelbaan of tandradbaan. U kunt hier eenvoudig uw dagtocht met treintickets kopen.
 • Georganiseerde tour vanuit Barcelona: De makkelijkste manier om Montserrat te bezoeken is met een georganiseerde tour vanuit Barcelona. Vergelijk deze tours goed wat betreft vervoersopties (bus, trein etc.) en prijzen:
Toegang museum
 • Volwassenen: 8 €
 • Studenten en gepensioneerden: 6,50 €
 • Kinderen (leeftijd 8 tot 16 jaar): 4 €
 • Audiogids (Engels) supplement 2,20 €
Openingstijden
 • Basiliek (gratis): Dagelijks van 7.00 uur tot 20.00 uur
 • Museum: Dagelijks van 10.00 tot 16.45 uur (weekend 17.45 uur)
 • Kapel van de Maagd van Montserrat: van 8.00 tot 10.30 uur en van 12.00 tot 18.15 uur
Jongenskoor
 • Van maandag t/m vrijdag: 13.00 uur Salve en Virolai
 • Van maandag t/m donderdag: 18.45 uur Vespers, Salve Montserratina en Polyphonic Motet
 • Zondagen en religieuze feestdagen: 12.00 uur Salve en Virolai en 18.45 uur Vespers, Salve Montserratina en Polyphonic Motet
 • Tijdens de zomervakantie treedt het koor niet op
Praktisch
 • Boven op de berg zijn een aantal restaurantjes te vinden
 • Hou er rekening mee dat vanwege de hoogte de temperatuur hier iets koeler zal zijn

Montserrat bezoeken in Spanje

Montserrat is een bijzondere rotsformatie in Catalonië. Volgens de overlevering is dit de belangrijkste en meest mysterieuze berg van Catalonië. De berg Montserrat is ongeveer 50 km ten noordwesten van Barcelona gelegen en vormt de scheiding tussen de comarca's Anoia, Bages en Baix Llobregat. De hoogste piek van de berg van Montserrat is de piek van Sant Jeroni (1236 m) en u heeft op de berg een prachtig uitzicht naar de Pyreneeën en op de zee. Op de berg is het heiligdom en het Benedictijnse klooster van Montserrat gevestigd ('Monasterio de Montserrat'). Jaarlijks trekken deze abdij (gewijd aan de Maagd van Montserrat) en berg in het algemeen veel toeristen, waaronder katholieke pelgrims, wandelaars en (rots)klimmers.

montserrat excursie bezoekenKlooster Montserrat in Spanje
montserrat barcelonaDe basiliek van het klooster

Bezienswaardigheden van Montserrat

Het benedictijnenklooster en de basiliek

Volgens de legende zagen een groep herders rond het jaar 880 het beeld van de Maagd Maria in de heilige grot 'Santa Cova', waar na deze vondst de berg omgeven is geweest door spiritualiteit. Het klooster met een enorme bibliotheek is gebouwd in de 11e eeuw. U kunt het klooster zelf maar beperkt bezoeken, maar u kunt wel gratis in de donkere en statige basiliek waar onder pelgrims het gevonden beeld van de 'Zwarte Madonna' (La Moreneta) een publiekstrekker is.

Museum van Montserrat

Het museum van Montserrat heeft een hele uiteenlopende collectie voorwerpen. Oorspronkelijk veel voorwerpen uit het oude Midden-Oosten, zoals een oude mummie, maar later aangevuld met veel schilderijen met zelfs meesters als El Greco, Picasso en Salvador Dalí.

Jongenskoor

Montserrat is ook de thuisbasis van een van de oudste jongenskoren in Europa (vermoedelijk al in de 14e eeuw). Het koor, genaamd l’Escolanía bestaat uit 30 jongens die wonen en leven in het kloostercomplex. In het gele blok kunt u zien wanneer het koor optreedt in het klooster.

Wandelen in de omgeving

De omgeving met rotsformaties en prachtige uitzichten is een ideaal wandelgebied. De meest geliefde wandelroute voor dagjesmensen is die naar de Camí de la Santa Cova, de grot waar destijds het Heilige beeldje werd gevonden. Een andere route is de veel langere route (5 uur) van Cim de Sant Jeroni waar u wandelt naar het hoogste punt van Monsterrat voor het beste uitzicht.

Montserrat tickets & Tours vanaf Barcelona

Video: Montserrat bezoeken

 

Locatie klooster van Montserrat in Spanje

Montserrat ligt in Catalonië, Spanje. Het is een bergketen met meerdere toppen en een uniek natuurlijk herkenningspunt. De Montserrat-berg, ook wel bekend als het Montserrat-massief, maakt deel uit van de Catalaanse Pre-Coastal Range. Het ligt ongeveer 50 kilometer ten noordwesten van Barcelona. Montserrat staat bekend om zijn kenmerkende rotsformaties, adembenemende landschappen en de beroemde benedictijnenabdij, Santa Maria de Montserrat, die talloze bezoekers en pelgrims trekt.

klooster montserrat spanje
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.38%) 12 reviews
22 oktober 2023 : "Fantastische stedentrip Barcelona gehad door de goede tips over de activiteiten, bezienswaardigheden en wat te doen in Barcelona stad."