Barcelona / Bezienswaardigheden / Kathedraal Barcelona

Kathedraal van Barcelona

Kathedraal 'La Seu', de kerk in de Gotische wijk van Barcelona

kathedraal van Barcelona

Alles over de Kathedraal van Barcelona, de Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia in de Gotische wijk van Barcelona bezoeken, zoals tickets en tours.

Info & Tickets Kathedraal Barcelona bezoeken

Adres Plaça de la Seu, s/n Barcelona - Neem metrohalte Jaume I
Tickets
 • Kathedraal (+ toegang tot het dak + kapittelzaal + audiogids), vanaf € 9,00 (Reserveer uw tickets)
 • Kathedraal + Museum (+ toegang tot het dak + kapittelzaal + audiogids + museum) € 15,00
Tickets reserveren
Openingstijden
 • Maandag t/m vrijdag: 10:00 - 18:30 uur (last entry 18:00 uur)
 • Zaterdag: 10:00 - 17:00 uur (last entry 16:30 uur)
 • Zondag en feestdagen: 14:00 - 17:00 uur (last entry 16:30 uur)
 • Website catedralbcn.org

  De kathedraal in de Gotische wijk van Barcelona is genoemd naar de patroonheilige van Barcelona Sint Eulalia; de officiële naam - Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia - is Catalaans voor Kathedraal van het Heilige Kruis en Sint Eulalia. De veel gebruikte benaming kathedraal La Seu refereert naar de status van de kerk als zetel van het bisdom. Na de Sagrada Familia is dit de belangrijkste kerk van Barcelona.

  Geschiedenis kathedraal Barcelona "La Seu"

  Reeds in 343 v.C., ten tijde van het Romeinse Keizerrijk, werd er een kerk gebouwd op de locatie van de huidige kathedraal. In 985 werd de basiliek vernield door de Moren. Het werd vervangen door een romaanse kathedraal, gebouwd tussen 1046 en 1058. Een romaanse kapel, de Capella de Santa Llucia, werd tussen 1257 en 1268 toegevoegd. Het werd later geïntegreerd in het klooster dat naast de kathedraal ligt.

  Door burgeroorlogen en de zwarte dood die de stad Barcelona verscheidene keren teisterde vorderde de bouw van de kathedraal slechts langzaam. Het duurde tot in 1460 vooraleer het hoofdgebouw van de kathedraal afgewerkt was. De gotische gevel werd pas veel later gebouwd, in 1889, en het meest recente deel, de centrale spits van de kathedraal, werd voltooid in 1913.

  Kathedraal Barcelona'Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia'
  Kathedraal BarcelonaHet koor van de kathedraal

  Het kerkgebouw 'Catedral Santa Eulalia'

  De kerk in Barcelona is 93 meter lang en 40 meter breed. De octagonale klokkentorens bereiken een hoogte van meer dan 50 meter. Ze werden gebouwd tussen 1386 en 1393.

  De spits van de centrale kerktoren reikt 70 meter hoog. Het interieur van het kerkgebouw bestaat uit een breed schip met 28 zijkapellen. De crypte van de basiliek bevat de sarcofaag van Santa Eulalia. De kathedraal van Barcelona heeft verder ook een mooi koor met houtsnijwerk.

  Kathedraal BarcelonaSardana-dans voor de kathedraal
  Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia BarcelonaDe 13 ganzen in het klooster

  Klooster van Santa Eulalia

  Naast de kathedraal van Barcelona ligt een 14e eeuws klooster. In het centrale binnenplein van het klooster zijn altijd 13 ganzen aanwezig. Elke gans vertegenwoordigt een jaar in het leven van de martelaarster Santa Eulalia, een jong meisje dat door de Romeinen in de 4e eeuw werd dood gemarteld vanwege haar religie.

  Sardanes: Catalaanse dans op het kerkplein

  De 'Sardanes' is de traditionele Catalaanse dans waarbij in een typische hand-in-hand cirkel wordt gedanst. De dans wordt begeleid door 11 muzikanten en 12 instrumenten. Op het plein voor de kathedraal worden wekelijks demonstraties gegeven van de 'Sardana'-dans:

  • 9 februari - 13 juli & 14 september - 17 november: Elke zaterdag om 18:00 uur
  • 15 september - 28 juli: zondagen en feestdagen om 11:15 uur


  Locatie kathedraal Barcelona

  Vlakbij de Kathedraal van Barcelona liggen:

  barcelona catedral
  Onze lezers beoordelen
  4.8 (96.38%) 12 reviews
  22 oktober 2023 : "Fantastische stedentrip Barcelona gehad door de goede tips over de activiteiten, bezienswaardigheden en wat te doen in Barcelona stad."