Barcelona / Bezienswaardigheden / Santa María del Mar

Basílica Santa María del Mar

Basílica de Santa María del Mar, een kerk in Barcelona

Santa María del Mar

Alles over de Santa María del Mar, de basiliek van 'Santa María van de Zee' in Barcelona. Een gotisch kerkgebouw in de wijk La Ribera ter ere van de Heilige Maria.

Info Basilica de Santa María del Mar bezoeken

Adres Plaça de Santa Maria, Barcelona
Metro Metrohalte Jaume I
Entree
  • Bezoek: kerk + museum + crypte € 5
  • Rondleiding kerk + museum + crypte + torens + terrassen € 13 (reserveer uw rondleiding)
Rondleiding reserveren
Openingstijden Van maandag tot zondag van 10.00 tot 20.30 uur
Bijzonderheden De binnenkant van de Santa María del Mar is het mooiste in ochtendlicht

Kathedraal van 'La Ribera'

De basiliek Santa María del Mar van Barcelona, gelegen in de wijk La Ribera, is een kerkgebouw gebouwd tussen 1329 en 1383, in de hoogtijdagen van Catalonië als handels- en zeevaartnatie. Het wordt ook wel de 'kathedraal van La Ribera' genoemd. De kerk is een uitstekend voorbeeld van Catalaanse gotiek, met een zuiverheid en eenheid van stijl die heel ongebruikelijk is voor de middeleeuwen. De voor die tijd korte en aaneengesloten bouwperiode van de basiliek Santa María del Mar is hier waarschijnlijk de oorzaak van.

Geschiedenis basiliek Santa María del Mar

De eerste vermelding van een kerk van 'Santa María van de Zee' dateert uit 998. De bouw van de huidige kerk werd gestimuleerd door de geestelijke Bernat Llull, die in 1324 benoemd was tot aartsdeken van de Santa María. Bouwarbeiders begonnen het werk op 25 maart 1329, nadat de eerste steen was gelegd door koning Alfons IV van Aragon, wat middels een gedenkplaat aan de kerk herdacht wordt. In 1350 was een groot deel van de ommuring van het kerkgebouw gereed.

basiliek Santa María del MarBinnenkant van de kerk
Santa María del Mar BarcelonaGevel van de Santa Maria del Mar in Barcelona

Heilige Maria van de Zee

Een brand in 1379 veroorzaakte grote schade aan een deel van de kunstwerken. Op 3 november 1383 werd de bouw van de basiliek Santa María del Mar voltooid en op 15 augustus van het daaropvolgende jaar kon de consecratie plaatsvinden. In 1428 veroorzaakte een aardbeving andermaal grote schade, zoals aan het roosvenster in de westgevel. Het nieuwe venster werd voltooid in 1459 en een jaar later waren ook de glas-in-loodwerken hersteld. Van de beide torens werd de noordwestelijke in 1496 voltooid, terwijl de zuidwestelijke pas afgebouwd werd in 1902. Veel beelden en het altaar werden vernietigd bij een brand tijdens de Spaanse Burgeroorlog. In 1967 was de basiliek Santa María del Mar weer in haar oude glorie hersteld.

Meer kerken in Barcelona bezoeken?

Interesse in kerken? Bezoek dan ook zeker de Sagrada Familia en de kathedraal La Seu van Barcelona.

Locatie van de kerk Santa María del Mar in Barcelona

Vlakbij Basiliek Santa María del Mar liggen:

barcelona santa maria del mar
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.38%) 12 reviews
22 oktober 2023 : "Fantastische stedentrip Barcelona gehad door de goede tips over de activiteiten, bezienswaardigheden en wat te doen in Barcelona stad."