Barcelona / Bezienswaardigheden / Plaça de Catalunya

Plaça de Catalunya Barcelona

Het centrale plein 'Plaça de Catalunya' in Barcelona

Plaça de Catalunya Barcelona

Alles over het plein Plaça de Catalunya in Barcelona. Het drukste plein tussen de oude stad en de wijk Eixample is een belangrijke verkeersader in de stad Barcelona.

Info Plaça de Catalunya Barcelona

Adres Plaça de Catalunya, Barcelona
Metro Metrohalte Plaça de Catalunya (Metrolijn 1, 2, 3 en 6)

Centrale plein van Barcelona

Plaça de Catalunya is het grootste centrale plein in Barcelona en verbindt de oude stad (Ciutat Vella) met de wijk Eixample. Op Plaça de Catalunya komen enkele van de grootste verkeersaders van Barcelona bijeen; 5 metrolijnen, buslijnen, auto's, veel zwart-gele taxi's en voetgangers van de Ramblas. Samen met de vele duiven zorgt dit voor een levendige ontmoetingsplek. Andere grote straten die uitkomen op dit plein zijn Passeig de Gràcia (een belangrijke winkelstraat), Ronda de la Universitat en verder van de Gran Via de les Corts Catalanes die gaat naar Plaça d'Espanya. Aan het plein bevindt zich ook het grote warenhuis El Corte Inglés.

Geschiedenis Plaça de Catalunya

Het plein Plaça de Catalunya werd geopend door Koning Alfonso XIII in 1927 en heeft een oppervlakte van 5 hectare. Het terrein was vroeger een open stuk land gelegen in de voorkant van de poorten naar de ommuurde stad Barcelona. De architecten Pere Falques, Puig i Cadafalch en Francesc de Paula Nebot waren betrokken bij het ontwerp, en het heeft ook sculpturen van bekende kunstenaars als Clarà en Llimona.

Plaça de Catalunya monument
Plaça de Catalunya

Er zijn zes beeldengroepen rond Plaça de Catalunya: zij vertegenwoordigen de vier Catalaanse hoofdsteden, de wijsheid en de arbeid. In één hoek van het plein ziet u het monument voor President Macia gemaakt door Josep Maria Subirach (1991); hij was tevens de beeldhouwer van de beelden aan de lijdensfaçade van de Sagrada Familia. Francesc Macia (1859-1933) was een Catalaans politicus die ten tijde van dictatuur strijdde voor Catalaanse onafhankelijkheid.

In verband met de wereldtentoonstelling in 1929 werden rond Plaça de Catalunya luxueuze hotels, bars en theaters gebouwd in het ‘nieuwe’ Barcelona. Tegenwoordig is het plein Plaça de Catalunya nog steeds de belangrijkste verkeersader van de stad Barcelona en zal u geregeld overstappen met de metro bij deze halte. U kunt even uitrusten om de bankjes van het 'Plaza de Cataluña' om de drukte te aanschouwen in gezelschap van honderden duiven. Ook kunt u er voor kiezen om in winkelcentrum El Corte Ingles op de bovenste verdieping te genieten van het uitzicht over het plein; hier treft u trouwens ook een van de weinige openbare toiletten rond Plaça de Catalunya.


Locatie Plaça de Catalunya in Barcelona

Vlakbij Plaça de Catalunya liggen:

barcelona bezienswaardigheden plein
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.38%) 12 reviews
22 oktober 2023 : "Fantastische stedentrip Barcelona gehad door de goede tips over de activiteiten, bezienswaardigheden en wat te doen in Barcelona stad."