Barcelona / Bezienswaardigheden / Palau Güell

Palau Güell Barcelona

Palau Güell bezoeken, een paleis ontworpen door Gaudí

Palau Guell

Bezoeken van Palau Guell? Info en tickets voor dit paleis van Antoni Gaudí uit 1885 in Barcelona. Palau Güell in Barcelona bezoeken.

Info & Tickets Palau Güell Barcelona

Adres Carrer Nou de la Rambla, 3-5 Barcelona
Metro Metrohalte Liceu (Lijn 3)
Tickets
  • Tickets Palau Güell, incl audioguide vanaf € 12,00 (Boek uw tickets online)
  • Tickets 10 - 17 jaar € 5,00 / Onder 10 gratis entree / Studenten en 65+ € 9,00

Reserveer uw tickets

Openingstijden
  • Openingsuren zomer (1 april tot 30 september): 10.00 - 20.00 (loketten sluiten om 19.00 uur).
  • Openingstijden winter (1 oktober t/m 31 maart): 10.00 - 17.30 uur (loketten sluiten om 16.30 uur)
  • Gesloten: elke maandag (behalve op feestdagen), 25 en 26 december, 1 en 6 januari en vierde week van januari (in verband met onderhoud)

Palau Güell, een paleis van Gaudi

Het Palau Güell van Gaudí is gebouwd tussen 1886 en 1890 en ligt vlakbij de bekende Ramblas. Het Palau Güell is een donker en modernistisch paleis gebouwd voor de rijke industrieel en reder Eusebi Güell; hij was een liefhebber van het werk van Gaudi en tevens financier van diverse projecten van Gaudi. Palau Güell, de eerste echte grote opdracht van Gaudi, heeft één van Barcelona's spectaculairste interieurs en is mede daarom op de Wereld Erfgoederen Lijst gezet in 1999. In tegenstelling tot de andere bezienswaardigheden van Gaudi is dit paleis een stuk minder bekend, maar desondanks zeer de moeite waard te bezoeken.

Palau Güell
Palau Güell Barcelona

Güell & Gaudi

Güell en Antoni Gaudí hielden de hand niet op de knip tijdens de bouw van dit droompaleis. Het interieur van Palau Guell is net zo bijzonder als de buitenkant van het Palazzo. Gaudi's natuurlijke vormen en speelse decoraties zijn onnavolgbaar. Zelfs het dakterras van dit paleis is bijzonder gedecoreerd met mozaieken. De schoorstenen en ventilatiekanalen zijn allemaal op een andere fantasierijke manier betegeld. Het platte dak van het Guell paleis is hierdoor net een sprookjestuin. Het dak is symbolisch bedoeld als de hemel die Gaudí zich als 'bovenaards' voorstelt en geeft een mooi uitzicht over het centrum van Barcelona.

De kelder van het paleis is donker en was vroeger smerig. De paardenstallen bevonden zich namelijk in de kelder en de paarden konden via de langzaam hellende trap naar boven begeven. Met de onderste verdieping van Palau Guell bedoelt Antoni Gaudí de hel, die stelt hij zich 'smerig en donker' voor. De familie Güell heeft in het paleis gewoond totdat ze gingen wonen in Park Güell en in 1945 gaf de jongste dochter van Eusebi Güell het paleis aan de stad Barcelona.

Palau Güell tickets
Palau Güell Barcelona

Wie was Antoní Gaudí (1852-1926)?

Antoni Gaudí y Cornet werd op 25 juni 1852 geboren te Reus in Spanje als zoon van een kopersmid. Na zijn opleiding tot architect was hij praktisch zijn gehele verdere leven werkzaam in Barcelona. Zijn bijzondere bouwwerken, waarin zowel gotische als Moorse invloeden meespelen, zijn vaak grillig van vorm, rijk versierd met kleurige mozaïeken van glas en gebroken tegeltjes en met origineel riant smeedwerk. Ze zijn het gevolg van Gaudi’s interessante experimenten met structuren uit de natuur en het spelen met lichtval.

Mede door zijn organische en speelse vormen behoort Gaudi’s stijl tot het Spaanse modernisme; deze stijl is verwant is aan wat in ander landen bekend is onder de naam Art Nouveau (Frankrijk) of Jugendstil (Duitsland). Door zijn zandkasteel-achtige ontwerpen werd Gaudi ook lang als een zonderling bestempeld. Al zijn grote werken als architect zijn te zien in Barcelona. Casa Mila en Casa Batllo zijn appartementsgebouwen, waar praktisch elke rechte hoek ontbreekt. Park Guell werd ontworpen voor zijn vriend en weldoener graaf Eusebi Güell. Maar zijn meesterwerk is ongetwijfeld “La Sagrada Familia” (kerk van de Heilige Familie), ooit begonnen in 1882 en nog steeds niet voltooid.

Palau Güell tickets


Locatie Palau Guell in Barcelona

Palau Guell ligt in het toeristische hart van Barcelona, vlakbij de Ramblas. Het paleis ligt op dezelfde hoogte aan de Ramblas als het bekende Plaça Reial plein, aan de overzijde in de Carrer Nou de la Rambla.

Vlakbij Palau Güell liggen:

barcelona guell paleis
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.38%) 12 reviews
22 oktober 2023 : "Fantastische stedentrip Barcelona gehad door de goede tips over de activiteiten, bezienswaardigheden en wat te doen in Barcelona stad."