Barcelona / Bezienswaardigheden / La Sagrada Família

Sagrada Familia Barcelona

De Heilige kerk van Gaudi bezoeken & Tickets Sagrada Família

Sagrada Família tickets

Alles over de Sagrada Família bezoeken in Barcelona; de heilige kerk ontworpen door Antoni Gaudí. Tickets, rondleidingen, openingstijden, online kaarten, torens van Basílica de La Sagrada Família de Barcelona.

Sagrada Família Tickets & Info

Adres Carrer de Mallorca, 401 Barcelona
Metro Metrohalte "Sagrada Família" (Lijn 2 of Lijn 5)
Tickets

Belangrijk: Probeer uw tickets altijd vooraf te reserveren. Wachtrijen van de Sagrada zijn zeer lang, waarbij u in hoogseizoen onmogelijk nog op dezelfde dag terecht kunt. Zelfs wanneer u vandaag tickets zoekt bent u online sneller geholpen dan in de wachtrij.

  • Fast Track Tickets € 33,80 (Reserveer hier)
  • 0-10 jaar gratis entree kerk / 11-30 jaar en studenten € 31,20 / 65+ € 27,30
  • Tour inclusief bezoeken van de torens van de Sagrada Família, vanaf € 46,80 (Reserveer hier)
  • Wilt u een rondleiding met Nederlandstalige gids? Deze reserveert u vanaf € 49,50 hier.
  • Meer dan 12 personen? Klik hier voor assistentie bij een groepsboeking
Tip: Met de populaire Best of Barcelona Card heeft u in 1 aankoop de belangrijkste tickets voor uw stedentrip:

Hoe koopt u tickets voor de Sagrada Familia?

1. Tickets reserveren 2. Ticket + Torentoegang 3. Best of Barcelona Card
Tijden Dagelijks geopend met de openingstijden:
  • November t/m februari: maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur. Zondag van 10.30 uur tot 18.00 uur.
  • Maart en oktober: maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 19.00 uur. Zondag 10.30 uur tot 19.00 uur.
  • April t/m september: maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 20.00 uur. Zondag 10.30 uur tot 20.00 uur.
Kleding Voor het bezoeken van de Sagrada gelden kledingvoorschriften. De regels: Geen doorschijnende kleding, schouders bedekt, geen ontblote rug of buik. Korte broeken en rokjes tot minimaal halverwege de dijen.

De bekendste bezienswaardigheid en trekpleister van Barcelona is met stip de monumentale kerk Sagrada Família (voluit Basílica y Templo Expiatorio de la Sagrada Família) in de wijk l'Eixample van Barcelona. De naam betekent basiliek en verzoenende kerk van de Heilige Familie. Deze prachtige onvoltooide kerk is ontworpen door de Catalaanse architect Antoni Gaudí.

Geschiedenis La Sagrada Família in Barcelona

De bouw van deze heilige kerk is begonnen op 19 maart 1882. In eerste instantie gebaseerd op de plannen van architect Francisco de Paula del Villar, maar in 1883 kreeg architect Antoni Gaudí de taak om de werkzaamheden van de bouw van de Sagrada Família voort te zetten. Nadat Gaudi een grote anonieme donatie kreeg, besloot hij het oorspronkelijke neogotische ontwerp in te wisselen voor een meer modern en innovatief tempelontwerp. Alleen tijdens de Spaanse Burgeroorlog heeft de bouw van de kerk een paar jaar stilgelegen. Gaudi heeft tot aan zijn dood in 1926 aan de tempel gewerkt en diverse architecten hebben hem reeds opgevolgd.

Sagrada Família
sagrada familia tickets

In 2019 was 70% van de Sagrada Família voltooid en slechts 8 van de 18 torens. De huidige officiële opleveringsdatum is in 2026 (dit is 100 jaar na dood van Antoni Gaudí). De bouwdirectie houdt het erop dat de Sagrada-kerk "klaar zou kunnen zijn ergens in het eerste derde van de 21ste eeuw". Als de bouw van de Sagrada Família af is, zal de basiliek het grootste kerkgebouw ter wereld zijn. De snelheid waarmee de bouw van de Sagrada Família vordert, is voor een groot deel afhankelijk van de hoeveelheid giften die bezoekers binnenbrengen. Het werken aan de basiliek duurt inmiddels al zo lang, dat zelfs afgebouwde delen van de Sagrada al zijn aangetast en gerenoveerd moeten worden tijdens uw bezoek. Dat gebeurt welk vaker bij de bouw van kerken van dit formaat. Hoewel de Sagrada Família nog niet klaar is, werd de kerk van Gaudi al wel op 7 november 2010 door paus Benedictus XVI geconsacreerd.

Tickets Sagrada Familia (online)

Tip: Doordat de Heilige kerk van Gaudi meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar trekt, is het bijna een must om voor het bezoeken van de Sagrada Família vooraf "Fast Track" tickets te bestellen. Het toerisme rond de Sagrada Família loopt flink uit de hand en na uren wachtrij is het maar de vraag of er op dezelfde dag nog tickets zijn. De slimme reiziger bestelt zijn tickets vooraf om teleurstellingen tijdens een bezoek te voorkomen. U betaalt slechts een kleine toeslag voor veel gemak.

Wat is er te zien in de Sagrada Família?

Torens van de Heilige Tempel

In totaal krijgt de Sagrada Família 18 torens; twaalf torens symboliseren de twaalf apostelen en vier torens rondom de vieringtoren staan voor de vier evangelisten rondom Jezus Christus, plus daarnaast dus nog een vieringstoren voor Maria en een voor Jezus. De vieringtoren zal uiteindelijk 170 meter hoog worden; bijna net zo hoog zijn als de Montjuïc, de hoogste heuvel van Barcelona. Uit respect voor de schepper wilde Gaudi de toren net iets lager houden dan deze Montjuic berg. Het is mogelijk speciale tickets te kopen om met een lift halverwege de torens van de evangelisten te gaan.

Gevels van de kerk

Het kerkgebouw zal drie gevels krijgen welke elk een fase uit Jezus leven verbeelden. De façade van de geboorte en de façade van de passie zijn reeds voltooid en aan de voorkant komt nog de façade van de glorie; deze nog te bouwen glorie-gevel zal straks de hoofdingang worden en zal de oorsprong en het einde van de mensheid uitbeelden. De 5 meter hoge bronzen toegangsdeur van La Sagrada Familia is beschreven met het complete 'Onze Vader' in het Catalaans en het 'Geef ons heden ons dagelijks brood' in vijftig talen.

Op de façade van de geboorte (noordoost zijde), tevens de oudste gevel gebouwd tussen 1892 en 1930, wordt de geboorte van Jezus Christus verbeeld omgeven door 13 natuurlijke scenes en belangrijke gebeurtenissen uit het leven van de Heilige Familie van Nazareth. De zuidwestelijke façade van de passie toont de lijdensweg van Christus, zijn dood en wederopstanding; deze sombere gevel is moderner en met hoekige beelden (ontworpen door Josep M. Subirachs) bekleed.

Sagrada Familia BarcelonaDe façade van de passie
sagrada familia barcelonaDe façade van de geboorte van de Sagrada Familia

Binnenkant Sagrada Família

Het interieur van de tempel is zeer indrukwekkend. De bijzondere zuilen van de kerk zijn als het ware bomen en takken die het dak van de tempel dragen; de structuur van takken heeft de perfecte bouw om het gewicht van het dak te dragen en zorgt bovendien voor een perfecte verspreiding van licht en geluid. De gebrandschilderde ramen geven een magisch effect van kleur en licht en creëren een bijzonder gevoel van rust in de Sagrada Família kerk.

De crypte onder het altaar is het oudste gedeelte van de basiliek en tevens de plek waar Gaudí werd begraven op 12 juni 1926. Via de ramen kunt u een blik werpen in de crypte. Wilt u deze crypte bezoeken is dat alleen mogelijk tijdens de mis. (Dagelijks Spaanstalige mis om 9:00 uur, zondag om 11:45 en 20:15 extra dienst / Catalaanse mis ma-vr 20:15, za 19:30, zo 10:30, 13:00 en 18:30 uur).

Museum

Onder de tempel ligt het 'museum over de Sagrada Família'. Dit museum zit bij de ticketprijs inbegrepen en vertelt over de geschiedenis en toekomst van de Sagrada-tempel. Niet alleen originele tekeningen, modellen en foto's uit de tijd van Gaudi maar ook uitleg over de nieuwste technieken die gebruikt worden tijdens de bouw.

Officiële website: sagradafamilia.org of ga naar deze pagina met 20 schitterende foto's van de Sagrada.

Interieur van Gaudi's heilige kerk

Sagrada Familia tickets
kaarten Sagrada Família
Sagrada Família

Bezienswaardigheden Antoni Gaudí in Barcelona

Naast deze Sagrada Família ontwierp architect Gaudí meerdere andere karakteristieke bezienswaardigheden in Barcelona zoals Casa Batlló, Casa Mila en Park Güell. In dit artikel heeft u een overzicht van alle meesterwerken van Antoni Gaudí. Omdat Gaudí voorganger is van het Catalaans modernisme, is de basiliek daar nu het belangrijkste symbool van geworden. Het Catalaans modernisme is nauw verwant aan de Jugendstil. In 1926 werd de Catalaanse architect Gaudi helaas door een tram, waarbij hij overleedt voor hij zijn meest bekende en controversiële ontwerp kon voltooien. Gaudi is in de crypte onder de basiliek begraven. Deze crypte van Gaudi is alleen te bezoeken tijdens ceremonies.

Video: Hoe ziet de afgeronde Sagrada Família er uit in 2026?

Volgens de huidige plannen zou de Heilige kathedraal van Gaudi afgerond moeten zijn in 2026, exact honderd jaar nadat Gaudi door een tram werd aangereden. De bouw is volledig afhankelijk van giften en entreegelden en met de bouw van de twee grootste torens van Jezus en Maria moet nog gestart worden. Spanjaarden en deadlines in Barcelona, we zijn benieuwd. In de video alvast beelden hoe de voltooide kerk er uit zal zien:

 


Hoe komt u bij de Sagrada Familia in Barcelona?

De meeste eenvoudige manier om bij de kathedraal te komen is met de metro. Metrolijn 2 en 5 hebben beide de halte 'Sagrada Família'. Wanneer u uitstapt bij deze halte stapt u voor de passiegevel van de heilige tempel uit. Aan deze zijde zitten zowel de ingang als de kassa.

Aangezien de kerk niet vlakbij andere bezienswaardigheden ligt, zoals bijvoorbeeld de Ramblas, is het meestal niet snel om even te lopen naar de kathedraal. Mocht u gebruik maken van de 'hop on hop off bus', dan stopt de blauwe lijn rechtstreeks bij de Sagrada Família.

barcelona bezienswaardigheden kerk
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.38%) 12 reviews
15 januari 2023 : "Fantastische stedentrip Barcelona gehad door de goede tips over de activiteiten, bezienswaardigheden en wat te doen in Barcelona stad."