Barcelona / Bezienswaardigheden / Gaudi's crypte in Colonia Güell

Colonia Güell & Gaudi's crypte

De onvoltooide crypte van Gaudi in Colonia Güell

Gaudi's crypte

Vlakbij Barcelona kunt u het dorp Colonia Güell bezoeken, een voormalig textieldorp van industrieel Eusebi Güell met de onvoltooide crypte van Antoni Gaudí.

Gaudi's Crypte en Colonia Güell bezoeken & tickets

Adres Carrer de Claudi Güell in het dorpje Santa Coloma de Cervelló
Bereikbaarheid
  • De meest voor de hand liggende manier om Colonia Guell te bereiken is per 'Ferrocarril'. Vanaf het metrostation op Placa d'Espanya vertrekken Ferrocarril S4, S8 en S33 waarmee u in 20 minuten naar het dorpje reist. Bij aankomst op het station 'Colonia Güell is het nog vijf minuten lopen wanneer u de bordjes volgt.
  • Wanneer u met de auto komt is er in de omgeving voldoende gratis parkeergelegenheid.
Openingstijden
  • Maandag t/m vrijdag van 10:00 - 15:00 uur (1 nov - 30 april)
  • Maandag t/m vrijdag van 10:00 - 15:00 uur (1 mei - 31 okt)
  • Zaterdag / Zondag / Feestdagen 10:00 - 15:00 uur
  • Gesloten op 1 en 6 januari, 25 en 26 december
Tickets Let op, meld u altijd eerst bij het bezoekerscentrum:
  • Standaardticket: 8,50 euro + audioguide 1 euro (Bestel online)
  • 65+ en studenten: 6,50 euro + audioguide 1 euro
  • Ticket + guided tour door crypte en Colonia Güell: 12,00 euro (Reserveer vooraf)
  • TIP: Via de ticketautomaten van de Ferrocaril op Placa d'Espanya kunt u eenvoudig combinatietickets kopen "Ticket crypte/Colonia Güell(incl audioguide) + retourticket trein" voor slechts 15 euro. Nog eenvoudiger bestelt u hem hier online!
Website www.gaudicoloniaguell.org

Colonia Güell

Op twintig minuten treinafstand van het centrum van Barcelona (23 km) ligt 'Colonia Güell'. Dit dorpje, ook bekend als Santa Coloma de Cervelló, werd in 1890 gesticht door de rijke industrialist Eusebi Güell. Hij stichtte hier een gemeenschap voor de medewerkers van zijn textielindustrie om de sociale conflicten van de stad te vermijden. De industriële kolonie kreeg de modernste technologie en rond de fabriek werden huizen voor de arbeiders gebouwd; het bedrijf verzorgde het sociale en economische leven van zijn werknemers. Modernistische architecten als Fransesc Berenguer en Joan Rubió gaven de typische stijl aan de gebouwen (o.a. een theater en school) en voor de constructie van een kerk gaf hij de opdracht aan zijn vriend Antoni Gaudí.

Colonia Guell fabriekDe oude fabriek van Eusebi Güell
Colonia GüellHet vredige arbeidersdorpje
Colonia GüellDe school en de schoolhoofdwoning

Gaudi's crypte

Toen Eusebi Güell de opdracht gaf aan Antoni Gaudí om een kerk te bouwen voor de gemeenschap gaf hij geen limiet voor het budget, het ontwerp of een afleverdatum. In 1908 begon hij met de constructie van dit ambitieuze project, maar helaas werd zijn 40 meter hoge project nooit afgerond door een tekort aan financiële middelen in 1914; alleen de onderste cryte werd afgerond, omdat de familieleden van Eusebi Güell hun geld anders wilden besteden. Toch is Gaudi's crypte een mijlpaal in het werk van Gaudi, aangezien dit het eerste gebouw is waar al zijn architectonische vernieuwingen in één gebouw en ontwerp bijeengebracht zijn. De crypte geeft met zijn grillige vormen het gevoel van een grot, geen één zuil is hetzelfde gevormd en de glas-in-lood-ramen met de vele mozaïeken maken het werk compleet.

Colonia Güell, werelderfgoedlijst UNESCO

Tijdens de burgeroorlog in 1936 werd de fabriek staatseigendom, maar jaren later kreeg de familie Güell hun eigendom weer terug. Daarna verkochten zij in 1945 hun fabriek aan andere rijke industriëlen, waarna het in 1973 definitief gesloten werd door een crisis in de textielsector. Desondanks is de typische atmosfeer van het vredige dorpje altijd bewaard gebleven en staat dit oude dorp terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Voor iedere Gaudi-liefhebber of als u langere tijd Barcelona bezoekt, is een tour door Colonia Güell meer dan de moeite waard.

Gaudi's crypteKenmerkend mozaiek en glas-in-lood
crypte van gaudiIngang van Gaudi's crypte
Gaud's crypt bezoekenAltaar van de crypte

Waar ligt Colonia Güell?

Andere bouwwerken van Gaudi:

Gaudi's crypte
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.38%) 12 reviews
17 november 2022 : "Fantastische stedentrip Barcelona gehad door de goede tips over de activiteiten, bezienswaardigheden en wat te doen in Barcelona stad."