Barcelona / Bezienswaardigheden / Barcelona-paviljoen

Mies van der Rohe paviljoen

Barcelona Paviljoen Mies van der Rohe op de Montjuïc

Paviljoen Mies van der Rohe

Alles over het bezoeken van het paviljoen Mies van der Rohe met de bekende stoel. Het Barcelona paviljoen van de wereldtentoonstelling op de Montjuic.

Info Paviljoen Mies van der Rohe Barcelona

Adres Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 7 Barcelona
Metro Halte Espanya (Lijn 1 of 3) en dan met de roltrappen de Montjuic op lopen. Ook kunt u vlakbij stoppen met de hop on hop off bus.
Entree
Openingstijden
  • Van maart tot oktober 10:00 – 20:00 uur
  • Van november tot februari 10:00 – 18:00 uur
Website https://miesbcn.com

Paviljoen van Wereldtentoonstelling 1929

Het Barcelona paviljoen, of het Duits paviljoen, is een beroemd gebouw uit 1929 ontworpen door de vermaarde architect Ludwig Mies van der Rohe. Hij ontwierp voor dit Barcelona paviljoen ook de designklassieker, de Barcelona-stoel (foto). Het paviljoen werd gebouwd op de Montjuic voor de wereldtentoonstelling van 1929 in Barcelona en diende voornamelijk als ontvangstruimte.

Na de wereldtentoonstelling werd het afgebroken maar vanwege het architecturale en monumentale belang is het tussen 1983 en 1986 door een groep Spaanse architecten herbouwd. Daarbij is dankbaar gebruikgemaakt van de originele plannen en zwart-witfoto's.

mies van der rohe barcelona'Der Morgen' van Georg Kolbe
paviljoen mies van der roheDe Barcelona-stoel

Interieur Barcelona Paviljoen "Mies van der Rohe'

Het paviljoen Mies van der Rohe wordt gekenmerkt door een veelvuldig gebruik van luxueus aandoende materialen als travertijn, groen marmer en gouden onyx. De onyx- en marmerplaten zijn in openboekvorm, dat wil zeggen haaks op de structuur doorgezaagd en als het ware opengeklapt, op de wanden verwerkt. Zo komen de patronen gespiegeld tevoorschijn. Er werd gebruikgemaakt van grote uitkragingen en smalle stalen kolommen met kruisvormige doorsnede. Een ondiepe waterpartij zorgt voor een weerspiegeling van het paviljoen.

Het Barcelona paviljoen Mies van der Rohe wordt gesierd door het beeld 'Der Morgen' van Georg Kolbe (zie foto links). Het beeld wordt meervoudig weerspiegeld in het glas, het water en de marmeren wanden.

Locatie Paviljoen Mies van der Rohe Barcelona

Vlakbij Mies van der Rohe:

barcelona bezienswaardigheden stedentrip
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.38%) 12 reviews
15 januari 2023 : "Fantastische stedentrip Barcelona gehad door de goede tips over de activiteiten, bezienswaardigheden en wat te doen in Barcelona stad."