Barcelona / Blog / Modernisme

Modernisme in Barcelona

Modernisme in Barcelona

Wanneer men zegt Barcelona denk je al snel aan de beroemde werken van Antoni Gaudí, zoals de onvoltooide Sagrada Familia, de fotogenieke bankjes met mozaïeken in Park Güell of het voetbalstadion van FC Barcelona, Camp Nou. Vanaf Schiphol vliegt u met KLM al in twee uur tijd naar deze prachtige hoofdstad van Catalonië en kunt u genieten van de stad met prachtige bezienswaardigheden, een bruisend uitgaansleven, tapas restaurants en een van de mooiste stadsstranden ter wereld. De stad heeft echter ook een keerzijde, namelijk het massatoerisme op bijvoorbeeld de toeristische Ramblas. Wij geven u graag wat Barcelona tips om de minder toeristische kanten van Barcelona te ontdekken en daarin stellen we de minder bekende modernistische gebouwen van de stad centraal.

Modernisme in Barcelona

Het Catalaans Modernisme was een kunst en architectuurbeweging die zijn hoogtepunt kende eind 19e en begin van de 20e eeuw. Barcelona was het centrum van deze stroming, die ernaar streefde nieuwe materialen en technieken toe te passen. Veelal werd gebruik gemaakt van organische, kleurrijke en natuurlijke vormen en de bekendste architecten in Barcelona waren Antoni Gaudí, Josep Puig i Cadafalch en Lluís Domènech i Montaner. Naast de organische vormen werd er veel gebruik gemaakt van mozaïek, keramiek, smeedijzeren elementen en kleurrijke glas-in-loodramen. Drie mooie parels van het Catalaans Modernisme zijn Casa Vicens, het Hospital de Sant Pau en Casa Amatller.

Casa Vicens van Antoni Gaudí

Casa Vicens is een opvallend modernistisch gebouw in de wijk Gràcia. Dit is het eerste echte grote werk van Antoni Gaudi in Barcelona en werd tussen 1883 en 1885 gebouwd als een zomerhuis voor de vermogende Manuel Vicens i Montaner. In het gebouw zijn verschillende Moorse invloeden te zien, zoals Moorse bogen en in het tegelwerk. De buitenkant van Casa Vicens wordt gekenmerkt door een opvallende rode kleur in combinatie met keramische tegels. De binnenkant van Casa Vicens is rijkelijk gedecoreerd in een mix van verschillende stijlen. Neem tijdens een bezoek aan dit ‘museum’ zeker de tijd om de details in de plafonds te bewonderen of geniet van alle rust op de balkons die uitkijken op de charmant ontworpen buitenruimte. Na afloop van uw bezoek kan het leuk zijn om de aangrenzende wijk Barrio de Gracia te bezoeken. Deze wijk met tal van kleine boetiekjes en barretjes is als het ware een dorp in een stad en is nog niet verpest door de overdaad aan toeristen. Niet voor niet dat dit de meest geliefde wijk is onder de inwoners van Barcelona zelf.

casa vicens barcelona
Hospital de Sant Pau

Hospital de Sant Pau van Lluís Domènech i Montaner

Het Hospital de Sant Pau ligt in de wijk Eixample, niet ver van de Sagrada Familia, waardoor deze twee meesterwerken perfect te combineren zijn. Het modernistische UNESCO complex is een voormalig ziekenhuis welke gebouwd werd tussen 1902 en 1930 en welke ontworpen werd door de Catalaanse architect Lluís Domènech i Montaner. Het idee achter dit ziekenhuis vol pracht en praal was dat patiënten sneller zouden herstellen in een omgeving die niet de kilte had van een standaard ziekenhuis. Elk paviljoen bevat uitbundige versieringen en kleurrijk keramiek, en tussen de paviljoens was er volop buitenruimte om te kunnen ontspannen. Opvallend in dit modernistische complex zijn ook de vele bloemdecoraties.

Casa Amatller van Josep Puig i Cadafalch

In de meest luxe straat van Barcelona, de Passeig de Gracia, brengen de meeste toeristen een bezoek aan Casa Batlló. Hoewel dit huis met het drakendak zonder twijfel één van de mooiste werken van Antoni Gaudi is, ligt direct naast Casa Batlló een andere prachtige parel, namelijk Casa Amatller. Het gebouw is te herkennen aan zijn kleurrijke trapgevel die is versierd is versierd met kleurrijke keramische tegels en mozaïeken. Casa Amatller werd tussen 1989 en 1900 ontworpen door de architect Josep Puig i Cadafalch voor de rijke familie van chocolatiers, Amatller. Tijdens uw rondleiding krijgt u prachtig gerestaureerde kamers te zien en uiteraard krijgt u op het einde van uw tour de kans om wat lekkere Amatller chocolade in te slaan. Kortom, genoeg reden om uw vliegtickets naar Barcelona aan te gaan schaffen!

catalaans modernisme