Barcelona / Bezienswaardigheden / Plaça Sant Jaume

Plaça Sant Jaume Barcelona

Plein 'Sant Jaume' in de Gotische wijk van Barcelona

Plaça Sant Jaume

Alles over het bezoeken van Plaça Sant Jaume. Het plein in de Gotische wijk met het Palau de la Generalitat en het Ajuntament, het stadhuis van Barcelona.

Info Plaça Sant Jaume, plein in Gotische wijk

Adres Plaça Sant Jaume, Barcelona
Metro Jaume I

Centrale plein in Gotische wijk

Het plein Plaça Sant Jaume, dat beschouwd wordt als het politieke hart van Barcelona, werd in 1823 in gebruik genomen en ligt in de Gotische wijk. Aan de ene kant van het plein van Sant Jaume staat het 'Palau de la Generalitat' en aan de andere kant het 'Ajuntament' of 'Casa de la Ciutat', oftewel het stadhuis van Barcelona. Beide gebouwen zijn normaalgesproken niet open voor publiek.

In het Palau de la Generalitat zetelt de Catalaanse regering. Het Palau de la Generalitat is een prachtig gedecoreerd paleis uit de 15e eeuw. Het Ajuntament gemeentehuis is momenteel het kantoor van de burgemeester van Barcelona. Dit stadhuis bestaat al sinds de 14de eeuw. Toen besloot de elite van Barcelona, de 'Consell de Cent' om een ontvangstgebouw te bouwen op de plek van het vroegere Romeinse forum. De meest indrukwekkend kamer van het stadhuis is de 'Saló de Cent', die voltooid werd in 1369. De muren van het stadhuis zijn versierd met bladgoud en aan het plafond hangen schitterende kristallen kroonluchters. In de 17de eeuw kreeg ‘Saló de Cent’ zijn barokke uiterlijk. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd het Ajuntament ernstig beschadigd, maar nadien werd alles weer gerestaureerd.

Palau de la Generalitat op Placa Sant JaumePalau de la Generalitat op Placa Sant Jaume
Passeig de GràciaHet 'Ajuntament', oftewel stadhuis van Barcelona

Evenementen & Castells op Placa Sant Jaume

Op het plein van Sant Jaume wordt FC Barcelona onthaalt na het winnen van een belangrijke wedstrijd. Op belangrijke Catalaanse feestdagen (o.a. 12 februari en 24 september) is hier de Sardanes en de Castellers te zien. De Sardana is de dans van de vrijheid en Castellers is de menselijke toren; beide typische Catalaanse tradities.

Tijdens uw wandeling door het centrum van de Gotische wijk komt u gegerandeerd over placa Sant Jaume, een van de bekendste pleinen van Barcelona.


Locatie Placa Sant Jaume in Barcelona

Vlakbij Placa Sant Jaume liggen:

barcelona bezienswaardigheden stedentrip
Onze lezers beoordelen
4.8 (96.38%) 12 reviews
17 november 2022 : "Fantastische stedentrip Barcelona gehad door de goede tips over de activiteiten, bezienswaardigheden en wat te doen in Barcelona stad."